Seminar dan Latihan Kewangan Islam, Perancangan Kewangan Islam, Bisnes, Pengurusan, Motivasi dll Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com

Sabtu, 1 Mac 2008

Motivasi Quran - Ciri Kecemerlangan

(dipetik dari ulumcordova)

. ::: Cemerlang, Excellent, Brilliant ::.

Bila membicarakan term diatas, huraiannya adalah pelbagai mengikut perspektif dan pandangan yang berbeza. Menurut bahasa motivasi ataupun gaya sastera mahupun pandangan agama ianya sesuatu yang Positif dan lambang optimistik. Kecemerlangan mengikut skrip Al-Quran dan gaya motivasi Rasulullah SAW berasaskan pada Surah Al-Mukminin ayat 1-11. Ciri-ciri kecemerlangannya ialah :

Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman (23:1)

Ciri 1 : (yaitu) orang-orang yang khusyu' dalam sembahyangnya (23 :2)

Ciri cemerlang pertama yang diperhalusi Al-Quran ialah kod Khusyuk. Khusyuk adalah ciri penting dalam solat yang perlu diberi perhatian. Ia adalah signifikan dan sinonim dengan kod Fokus.Bahasa mudahnya khusyuk = fokus. Individu cemerlang meletakkan fokus sebagai perkara penting dalam setiap gerakkerjanya,kerana segala kekuatan dapat ditumpukan dalam semaksima mungkin. Nilai fokus berjaya dengan adanya matlamatnya yang jelas, kerana itu antara “7habits The Most Influented Person” adalah “Begin With The End In Mind” (bermula dengan meletakkan tujuan akhir diminda).Fokus dalam ayat 23:2 ini bukan hanya dalam solat tetapi dalam semua pekerjaan yang dilakukan.Jadi, fokus pada segala tugasan anda, anda akan cemerlang!

Ciri 2 :dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan&perkataan) yang tiada berguna (23:3)

Ciri cemerlang yang dikodkan ialah Jauhi maksiat,atau boleh diterjemahkan melalui prosa“Don’t waste your time”! Individu cemerlang ialah individu yang tahu membezakan hak dan batil, pahala dan dosa,positif dan negatif, lantas menjadi individu berciri Al- Faruq.Masanya tidak dipersiakan dengan perkataan dan perbuatan yang tiada berguna kerana berpegang pada sumpah Allah SWT iaitu “Demi Masa”.Imam Hasan Al-Banna mengingatkan bahawa “Kewajipan itu melebihi dari masa yang diperuntukkan”.

Ciri 3:dan orang-orang yang menunaikan zakat(23:4)

Ciri kecemerlangan yang disebutkan dalam ayat ini ialah kod tunai zakat. Ia boleh diterjemahkan melalui perkataan zakat yang bersifat kemasyarakatan (community). Zakat dituntut oleh Islam untuk mengimbangi ekonomi umat Islam disamping membersihkan harta demi beroleh berkat dari Allah SWT. Zakat dikhaskan bagi golongan asnaf iaitu golongan yang layak menerima zakat sebanyak 8 golongan. Bagi sesiapa melaksanakan rukun Islam ke 4 ini, disebut sebagai mukmin yang muflihun (berjaya).Namun,adakah dengan hanya membayar zakat kita cemerlang? Falsafah disebaliknya adalah nilai ‘beri’ setiap individu Islam kepada yang lain secara haknya.Ia menekankan elemen ukhwah islamiyyah.Individu yang cemerlang ialah individu yang mempunyai nilai kepedulian yang tinggi terhadap masyarakat,concern dengan masalah akhlak umat dan bertindak menjadi agen islah.Tidak berdiri dengan prinsip ‘ananiyyah’ semata-mata.Mereka ini cuba mempraktikkan “Seek to understand then to be understood” iaitu cuba memahami orang lain sebelum meminta orang lain memahami kita.Itulah ciri cemerlang ! Terjun kedalam masyarakat!

Ciri 4 :dan orang-orang yang menjaga kemaluannya (kehormatannya) (23: 5)

Bagi insan cemerlang, semestinya nilai maruah di letakkan pada kedudukan yang tinggi.Perkataan yang dikodkan ialah kehormatan.Bahkan dalam maqasid syariah juga menjaga kehormatan individu Islam melalui hukum dan etika yang jelas contohnya pengharaman zina dan alternatifnya perkahwinan. Individu yang cemerlang memahami batas pergaulannya dalam kehidupannya yang berprinsip jelas.Ia menjaga kehormatan dirinya, keluarganya dan agamanya, serta membina bibit-bibit nilai akhlak yang mulia.Penghayatan kepada ayat “Sesungguhnya akhlak Rasulullah SAW adalah Al-Quran” cuba di implementasikan dalam segenap kehidupan mencontohi insan cemerlang Muhammad Bin Abdullah.

Ciri 5 : Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya (23:8)

Memelihara amanah dan janji adalah ciri cemerlang seterusnya yang dihighlight oleh Al-Quran. Dalam kepimpinan, 2 ciri yang penting ialah al-Quwwah dan al-amanah ( Risalah Usrah : Abu Urwah).Al-Quran juga menekankan ciri ini sebagai ciri penting sebagai kekuatan ataupun kemahiran atau nilai kompetensi bagi ciri Al-Quwwah,manakala nilai integriti atau nilai akhlak bagi ciri Al-amanah. Amanah yang diberikan dilaksanakan dengan baik kerana memahami konsep al-hasyr wa jaza’ iaitu konsep hari pengumpulan dan pembalasan.Juga menghayati setiap kalimah tarhib wa taghrib (ancaman dan ganjaran) bagi pemegang amanah yang dirakamkan dalam Al-Quran.

Ciri 6 : dan orang-orang yang memelihara sembahyangnya (23:9)

Dalam surah yang sama, Allah SWT menyebut tentang solat sebagai tunjang kesempurnaan kecemerlangan. Ia menunjukkan pentingnya internal forces yang kuat dalam diri individu cemerlang. Keterikatan (wala’) diri dengan pencipta yang disebut Hablumminallah ini merupakan motivasi dalaman yang terbaik bagi manusia (baca : motivasi Instrinsik).Ia sentiasa hadir dalam keadaan senang atau susah, semasa menekan atau tenang, dan ia membantu individu itu menanamkan sifat self-beloging dan self-confidence dalam diri. Kerana tuan pencipta badan semestinya tahu keperluan yang baik bagi si pemilik badan!

-Maka ciri kecemerlangan menurut al-Quran Khusyuk dalam solat (fokus)
-Meninggalkan perbuatan tidak berfaedah (hargai masa)
-Tunaikan zakat (hak kemasyarakatan)
-Menjaga kehormatan (nilai akhlak dan prinsip)
-Memelihara amanah (faham al-hasyr wa jaza’)
-Memelihara sembahyang (Hablumminallah)

Do it youself! To be an excellent person!


Pautan: 
Perunding/Motivator: http://ahmad-sanusi-husain.com 
Latihan/Perundingan: http://alfalahconsulting.com 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Followers (Pengikut)

Seminar dan Latihan Kewangan Islam, Perancangan Kewangan Islam, Bisnes, Pengurusan, Motivasi dll Alfalah Consulting, KL-Malaysia: www.alfalahconsulting.com